Na gričih Slovenskih Goric, Haloz in Dravinjskih Goric se pred vašimi očmi vije trta na mehkih valovitih gričih! Središče vinogradništva v Slovenskih goricah je Ormož, Jeruzalem s svojim svetim imenom, energičnimi silami, vinsko cesto, lepimi razglednimi točkami in romarsko cerkvijo. Tako so ti kraji upravičeno označeni kot “nebeški kraji”.

Na drugi strani reke Mure, na zadnjem hribu Slovenskih goric, se je razvilo mesto Ljutomer – središče Prlekije. Ravno v tem mestu se je razvila prva ideja o enotni Sloveniji. Prlekija je dežela vinogradniških vin, ki slovi po vrhunskih vinih; vijugastih vinogradnih gričih in termalnih izvirih.

Za Ptuj je značilna pustna figura Kurenta, ki oživi vsako leto v času največjega slovenskega pustnega festivala. Prav tako lahko na Ptuju obiščete termalno kopališče Ptuj, naselje Dornava, Veliko Nedeljo ter Hajdino.

Gozdarska osamitev med goro Peco in Uršljo goro, pa tudi alpske doline, ki segajo daleč v mogočno gorsko paleto vzhodnih Karavank, so pravi raj za tiste, ki cenijo naravo, mir in tišino. Iz enega vrha na drugega, poteka nešteto poti. Koroška zgodovinska knjiga pa potrjuje, da je to resnično zgodovinska dežela, pravzaprav zibelka slovenskega naroda. In potem je tu tudi reka Drava, ki istočasno deli in povezuje regijo.

Pokrajina okrog Črne na Koroškem v Zgornji Mežiški dolini je enostavna za raziskovanje. Za pohodnike vodi pot do Smrekovškega pogorja (1684 m) s črnim jezerom, do osamljene Olševe (1930 m), kjer lahko obiščete tudi starodavno veličastno jamo Potočka Zijalka. Medtem pa skalnata Raduha (2062 m) predstvlja raj za plezalce. Uršlja Gora (1699 m) pa je kot nalašč za družinska potovanja. Najvišji vrh slovenske Koroške je Peca (2126 m). Globoko v tej veliki skali se nahaja počivališče legendarnega kralja Matjaža.

Park kralja Matjaža, v kraju Črne na Koroškem, je odlično naravno prizorišče številnih športnih in rekreativnih dejavnosti. Pozimi park pritegne veliko pozornosti ter obiskovalcev zaradi zanimivih snežnih skulptur. V globokem podzemlju se pa odvija povsem drugačna zgodba, ki predstavlja bogatov zgodovino in tradicijo svinca in cinka.

Leta rudarstva in razvoj rudnika Mežica, so oblikovali življenja domačinov in pokrajine. Obiskovalci lahko sledijo rudarskim potem v turističnem rudniku. Ta slikovit svet mineralov ima poseben podzemni čar. Poleg tega ima lokalna tehnična dediščina železarske industrije posebno mesto v Ravnah na Koroškem.

Mežica je nahaja v središču Mežiške doline. Že vrsto let je vodilni rudarski center, vendar ponuja več kot le to. Zaradi bujnih gozdov in planinskih grebenov imate občutek, da se nahajate sredi turističnega središču v Alpah! Planina Peca, smučišča, podzemni tuneli z rudarskimi zasloni in številne čudovite restavracije poskrbijo, da se obiskovalci v Mežici dobro počutijo.